20.02.2008 08:51
Wow! Ale pyszności, aż mi slinka cieknie:-)))
20.02.2008 12:12
ja też chętnie chciałabym dostać przepis
20.02.2008 15:43
Aż ślinka cieknie. Też prosiłabym o przepis.
20.02.2008 16:09
żeby to było bliżej to napewno bym wpadł....
20.02.2008 18:55
juz trzykrotnie probowalam wgrac przepis i sie nie udalo, probuje po raz kolejny :)
20.02.2008 19:00
Przepis
----
skladniki:
- 1 kg maki
-7 dkg drozdzy,
- ok. 0.5 letniego mleka (przewaznie potrzeba troche wiecej)
- 3 zoltka
- 1 cale jajko
- 20 dkg cukru
- szczypta soli
-10 dkg masla lub margaryny (roztopione - dodawac letnie)
- zapach (ja dodaje skorke ze swiezego pomarancza lub cytryny starte na grubej warzywnej tarce)
- troche tluszu do smarowania blaszki
20.02.2008 19:12
Wykonanie:
Zrobic rozczyn z letniego mleka, drozdzy dodajac lyzke cukru i lyzke maki i zostawic w cieple do wyrosniecia.
Na misce w ktorej bedziemy urabiac rozetrzec 3 zoltka + 20 dkg cukru na pulchna mase, dodac sol i zapach. Jak juz rozczyn drozdzowy jest dotowy to polaczyc z zoltkami i dodac przesiana ciepla make. Wyrabiac recznie lub mikserem. Po jakims czasie dodac tluszcz. Wyrabiac az ciasto bedzie odchodzic od reki lub od miski. Trzeba to dobrze wyrobic zeby ciasto nabralo jaknajwiecej powietrza. Przykryc recznikiem i pozostawic w cieplym miejscu do wyrosniecia. Jak juz ma podwojna objetosc o ciag dalszy.
20.02.2008 19:17
.... a teraz stolnice lub stol posypac lekko maka i wylozyc ciasto. Mozna to robic np. na dwie porcje. Posypujemy ciasto maka i walkiem rozwalkowujemy na grubosc ok 1 cm, po czym odwrocona szklanka wycinamy krazki.
Te krazki ukladamy na blaszce przetartej olejem i posypanej maka. Pomiedzy krazkami zostawiamy troche miejsca bo jeszcze beda rosly. Znow przykrywamy recznikiem i w cieple pozostawiamy do wyrosniecia. Przynajmniej podwojna a nawet potrojna wielkosc.
Cdn.
20.02.2008 19:20
... a teraz jak juz nasze buleczki wyrosly to smarujemy je rozbitym calym jajkiem +1 bialko uzywajac pedzelka i na wierzch posypujemy makiem lub nasionami sezamu, moze tez byc kruszanka albo tylko posmarowac rozmaconym jajkiem.
Tak przygotowane wkladamy do uprzednio nagrzanego piekarnika 170 stopni Celsiusza. Buleczki sa gotowe jak maja juz ladny kolor.
20.02.2008 19:24
z tego ciasta mozna tez robic zwyczajne buleczki nie dodajac cukru i zapachow.
Z tego tez ciasta mozna zrobic rogaliki wykrawajac trojkaty i dodajac do srodka powidla sliwkowe. Zawijac trzeba od szerszej strony trojkata.
Ciasto nie powinno byc za geste w razie potrzeby dodawac cieplego mleka.
Potrzeba jednak troche czasu bo ciasto potrzebuje wyrastac. Calosc zajela mi 4 godziny. Oczywiscie nie robisz tego cale 4 godziny ale musisz czekac.
Buleczki mozna przechowywac w lodowce, a jak za duzo to zamnrozic :)
Sa naprawde smaczne, polecam.
Najbardziej lubie z makiem na wierzchu.
Powodzenia.
20.02.2008 20:05
dziękuję Ci Aniu, na pewno spróbuję :)
ale dzieciaki miałyby niespodziankę, no i mąż ma się rozumieć!!
kiedyś chleb piekłam taki wiejski , czasem ze słonecznikiem , też był pycha :)
ale piekarnik mi nawala i czekam na zakup nowej kuchenki i pierwsze co upiekę to pewnie byłeczki!
jeszcze raz DZIĘKUJĘ :)
pozdrawiam sedecznie
20.02.2008 21:04
... pragne jeszcze dodac, ze potrzebujesz wiecej niz jedna blaszke do pieczenia ( ja na ta porcje uzywam 4 blaszki ).
Poniewaz buleczki potrzebuja czas do rosniecia juz na blaszce, a ponadto skrocisz sobie czas pieczenia. Do piekarnika nie wkladaj wiecej niz 1 blaszke. :)))
20.02.2008 21:45
O i przepisik jest,zaraz sobie skopiuje,dziekuje:))
21.02.2008 12:10
pysiątko ....mniam ale sam nie będę piekł,
bo już się dosyć w życiu napiekłem ....;))
21.02.2008 18:07
chetnie bym to zrobila dejavu.... ale poki co mieszkam okolo 8 tysiecy kilometrow od naszego rodzinnego miasta i do tego od 2,5 miesiaca nie wychodze z domu po operacji biodra. A u mnie duzo sniegu i slisko :( Tak wiec poki co jestem wiezniem we wlasnym domu. Dobrze ze mam moje pieski, to sa moi towarzysze 24 na dobe :))))
21.02.2008 22:42
Dzięki za przepis, na pewno wypróbuję:) A Tobie życzę powrotu do zdrowia.Pozdrawiam:))
24.02.2008 18:25
wspaniale
24.02.2008 21:27
z sezamem? biore dwie do sniadania na jutro!
26.02.2008 10:07
mmmm rajjjj :))))
26.02.2008 21:51
właśnie pije kawę - mniamusne te bułeczki !
a w środku jagódki ... ? ( krucafix ! w domu nie ma nic do kawy )
ale mi apetytu narobiłaś "poranna"
05.03.2008 21:39
Same pyszności
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!
Zaloguj sięZdjęcie wykonane: | 20.02.2008, 03:05 |
Aparatem | Pentax, Optio S6 |
Przesłane | 20.02.2008 08:13 |
Szerokość | 1280px |
Wysokość | 960px |
Producent | Pentax |
Model | Optio S6 |
Data zrobienia zdjęcia | 20.02.2008, 03:05 |
20.02.2008 08:22
mmmm....jeszcze cieplutkie...a jakie chrupiące....a moze przepis podrzucisz :)