juz prawie dobre...jeszcze troszeczke, mozna zrobic probe drewnianym patyczkiem
13.06.2008 0 0
13.06.2008 0 0
do piekarnika
13.06.2008 0 0
13.06.2008 0 0
temperatura pieczenia 350 stopni Faranhajda lub 175 stopni Celsiusza
13.06.2008 0 0
13.06.2008 0 0
gotowe zeby wlozyc do piekarnika, ja pieke mafinki wiec uzywam specjalna blaszke i wkladam papierki, ulatwia to mycie blaszki, swietne porcje, kazdy czestujacy sie sam zdejmuje papierek, czasami wazne jest trzymac ciastko przez serwetke gdy nie sa swie...
13.06.2008 0 0
13.06.2008 0 0
wyrobione ciasto gotowe do wylania na blaszke
13.06.2008 0 0
13.06.2008 0 0
mieszamy razem z owocami ( tym razem uzylam czerwonych malych, bezpestkowych winogron, ale moze byc prawie kazdy owoc :) ) Mozna tez piec z kawalkami czekolady specjalnej do pieczenia, albo rodzynkami
13.06.2008 0 0
13.06.2008 0 0
mieszamy dokladnie wszystkie produkty
13.06.2008 0 0
13.06.2008 0 0
po dodaniu owocow mieszamy delikatnie lecz dokladnie
13.06.2008 0 0
13.06.2008 0 0
dodajemy owoce, albo kawalki czekolady ( specjalnej do pieczenia) albo rodzynki
13.06.2008 0 0
13.06.2008 0 0
winogrona najlepsze sa male, czerwone, bez pestek, ale uzywac mozna wszelkie owoce pokrojone w male kawalki, albo uzywac kawalki czekolady (specjalna do cista), albo rodzynki. Ococe z puszki tez moga byc
13.06.2008 1 0
13.06.2008 1 0
dobrze wymieszac
13.06.2008 0 0
13.06.2008 0 0
po kolei dodawac skladniki
13.06.2008 0 0
13.06.2008 0 0
dobrze wszystko wymieszac
13.06.2008 0 0
13.06.2008 0 0
13.06.2008 0 0
13.06.2008 0 0
ciosto powinno byc lejace, ale geste, jesli jest za geste dolewam smietanki, ale moz byc zwykle mleko (pamietaj ze zaliczasz to do tluszczu czyli powinna byc zachowana proporcja. Jednakze rozne maki - rozna gestosc daja a wiec jak za geste dodac mleka...
to sa platki owsiane, dodaje bo lubie, (to w ramach ilosci maki)
13.06.2008 0 0
13.06.2008 0 0
najpierw dokladnie mieszamy jajka z cukrem
13.06.2008 0 0
13.06.2008 0 0
maka - ja uzywam do mafinkow ciemna, ale moze byc kazda... eksperymentuj i uzywaj ta ktora lubisz
Pamietaj 1-2-3 to znaczy:
- 1 porcja tluszczu,
- 2 porcje cukru,
- 3 porcje maki
13.06.2008 0 0
13.06.2008 0 0
ja uzywam ciemnej maki, ale mozna kazda make uzywac, mozna tez eksperymentowac :)
13.06.2008 0 0
13.06.2008 0 0
zapach... moze byc skorka z cytryny, pomarancza, albo kupny zapach
13.06.2008 0 0
13.06.2008 0 0
wybieramy jeden kubeczek i uzywamy go do wszystkich trzech waznych produktow zeby zachowac proporcje.Wielkosc kubeczka nie ma wiekszego znaczenia, bo kazdy ma tez inna blaszke do pieczenia, ale ten sam kubeczek :
- 1 porcja tluszczu
- 2 porcje cukru
-...
13.06.2008 0 0
13.06.2008 0 0
ja uzywam 5 jaj , ale minimum 3 a maksimum 7 ok w zaleznosci od porcji jaka szykujesz :)
13.06.2008 0 0
13.06.2008 0 0
ja pieke mafinki na specjalnej porcjowanej blaszce i w te miejsca wkladam specjalne papierki, ale moze to byc zwyczajna blaszka do placka posmarowana tluszczem.... i bedzie i tak dobry, szybki placek. Pragne nadmienic ze absolutnie nie jestem specjalis...
13.06.2008 0 0
13.06.2008 0 0
zapraszam na kawke i ciasteczko tym razem mafin z winogronami
13.06.2008 31 0
13.06.2008 31 0
Ta strona korzysta z plików cookie. Aby dowiedzieć się więcej zapoznaj się z Polityką Prywatności.