Procesem pozwalającym na przechowywanie żywności przez dłuższy czas bez utraty jej jakości, smaku oraz posiadanych przez nią wartości odżywczych, jest zamrażanie. Mrożenie żywności w sposób tradycyjny, a więc powolny i nierównomierny, może prowadzić do utraty przez nią wilgoci, a w efekcie do pogorszenia jej jakości. Nowoczesne mrożenie żywności, możliwe dzięki naszym tunelom zamrażalniczo-fluidyzacyjnym (IQF), to zupełnie nowa technologia i nowe możliwości dla branży spożywczej. W jaki sposób ich zastosowanie wpływa na samą żywność?
Sekret tkwi w czasie zamrażania. Dlaczego nasze tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne ograniczają utratę wilgoci przez mrożoną żywność?
W tradycyjnych metodach zmrażania czas mrożenia żywności stanowił kluczowy problem i przyczynę spadku jej ogólnej jakości. Wolne zamrażanie w tradycyjnych zamrażarkach komorowych oznaczało przesuszanie produktów spożywczych, co zawsze kończyło się spadkiem ich walorów smakowych oraz wartości odżywczych. Wiedząc, że czas stanowi tu kluczową rolę, stworzyliśmy rozwiązania pozwalające ograniczyć jego udział w procesie mrożenia do absolutnego minimum. Nasze:
- tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne,
- tunele kompaktowe (IQF),
- tunele spiralne,
- tunele owiewno-fluidyzacyjne (TOF),
pozwalają skrócić czas niezbędnej obróbki termicznej żywności, zmniejszając tym samym ryzyko utraty przez nią jakże ważnej, naturalnej wilgoci.
W przypadku naszych tuneli zamrażalniczo-fluidyzacyjnych proces zamrażania odbywa się w sposób szybki i skuteczny. Produkty umieszczone na taśmie przenośnikowej przechodzą przez tunel, gdzie wystawione są na działanie odpowiednio niskiej temperatury. W przeciwieństwie do tradycyjnych zamrażarek komorowych, tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne wykorzystują kombinację mrożenia poprzez kontakt i konwekcję, dzięki czemu minimalizują utratę wilgoci z produktów i pomagają zachować ich naturalną soczystość.
Żywność mrożona w naszych tunelach IQF nie traci na smaku, wartościach odżywczych, ani na jakości. Dlaczego?
Nie sztuką jest poddać żywność zamrożeniu, sztuką jest zrobić to tak, aby żywność ta straciła jak najmniej w efekcie procesu mrożenia. Chodzi tu zarówno o utratę smaku, wartości odżywczych, jak i szeroko rozumianej jakości. Z problemem tym bardzo dobrze radzą sobie nasze tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne (IQF), które dzięki szybkiemu zamrażaniu pozwalają zatrzymać większość naturalnych składników odżywczych w niezmienionym stanie. Błyskawiczny czas zamrażania to również minimalna utrata wilgoci, smaku i konsystencji mrożonych produktów.
Oferowane przez nas tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne(https://unidex.pl/tunele-iqf-zamrazalnicze-fluidyzacyjne) zostały zaprojektowane w taki sposób, aby minimalizować utratę jakości produktów spożywczych. Ich zaawansowane systemy kontroli temperatury pozwalają utrzymać optymalne warunki dla zamrażania różnych rodzajów żywności, takich jak:
- mięso,
- owoce i warzywa,
- ryby i owoce morza,
- grzyby i pieczarki,
- żywność pakowana.
Precyzyjne sterowanie temperaturą, czasem zamrażania i prędkością przenośnika zapewniają, że produkty te zostaną odpowiednio zamrożone, zachowując wszystkie swoje właściwości organoleptyczne. Zastosowanie tej zaawansowanej technologii przynosi korzyści zarówno producentom, którzy mogą zwiększyć wydajność swoich linii produkcyjnych, jak i konsumentom zyskującym pewność, że zamrożone produkty zachowają swoją jakość. Nieprzypadkowo coraz większa liczba producentów i przetwórców żywności decyduje się właśnie na nasze tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne.
Artykuł sponsorowany
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!
Zaloguj się