Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby pierogów. Chcesz samodzielnie przygotować tę pyszną potrawę? Sprawdź nasz przepis na najlepsze ciasto na pierogi!
![Na drewnianej stolnicy rozłożone utensylia i składniki na ciasto na pierogi](https://www.fotosik.pl/czytelnia/wp-content/uploads/cache/w855/2022/08/przepis-na-ciasto-na-pierogi.jpg)
Pierogi to smaczne danie, które w zależności od preferencji można przygotować z dowolnym nadzieniem. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na idealne ciasto pierogowe, koniecznie zapoznaj się z naszym artykułem.
Co warto wiedzieć o pierogach?
W Polsce pierogi uznawane są za potrawę narodową. Warto mieć jednak świadomość, że tak naprawdę danie to przywędrowało do nas z Chin. Podstawowym składnikiem wszystkich pierogów jest pyszne ciasto, które powstaje z mąki, wody oraz tłuszczu.
Pierogi ruskie i inne rodzaje pierogów
Pierogi to potrawa, którą można jeść z dowolnym farszem. W naszym kraju bardzo popularne są przede wszystkim pierogi ruskie (z ziemniakami i twarogiem), pierogi z kapustą, a także pierogi z mięsem. Bez wątpienia warto również spróbować pierogów ze słodkim nadzieniem – np. z borówkami czy truskawkami. Bardzo często możemy się także spotkać z pierogami z farszem z kaszy gryczanej i twarogu. A jakie pierogi są znane na świecie? Dużą popularnością cieszą się między innymi gruzińskie chinkali, japońskie gyoza, indyjskie samosy i chińskie jiaozi, a także włoskie ravioli czy tortellini.
Elastyczne ciasto pierogowe – składniki
Niezależnie od tego, jaki rodzaj pierogów chcemy przyrządzić, podstawowym krokiem będzie przygotowanie miękkiego i elastycznego ciasta. Aby zrobić delikatne ciasto pierogowe, będziemy potrzebować następujących składników:
- Mąka pszenna (500 g)
- Gorąca woda (1 szklanka)
- Olej (4 łyżki)
- Sól (pół łyżeczki)
Idealne ciasto na pierogi –przepis
Jeśli mamy już wszystkie składniki na tradycyjne pierogi, możemy przejść do przygotowania ciasta. Jak zrobić ciasto pierogowe?
- W misce umieść mąkę, sól i olej.
- Dodaj szklankę wody i wymieszaj całość łyżką, a następnie przejdź do ręcznego wyrabiania ciasta.
- Podziel ciasto na części.
- Każdą część ciasta rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką.
- Wycinaj z ciasta okręgi i nadziewaj dowolnym farszem.
- Gotowe pierogi podawaj na ciepło. W zależności od rodzaju możesz polać je masłem, sosem lub posypać cukrem. Pierogi można też podawać ze skwarkami, śmietaną czy podsmażoną cebulką.
Składniki na ciasto pierogowe - gdzie kupić?
Do przygotowania idealnego ciasta pierogowego będziemy potrzebować wysokiej jakości składników - np. mąka pszenna typ 750. Nie masz czasu na zakupy stacjonarne? Na szczęście świeże i pyszne produkty spożywcze - takie jak mąka orkiszowa jasna czy groch połówki - są dostępne w sklepach online.
Artykuł sponsorowany
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!
Zaloguj się