Choć kawę uprawia się w ponad 70 krajach świata, to około 75% produkcji odbywa się w zaledwie pięciu państwach. W niektórych z nich aromatyczny napój jest znany od tysięcy lat, inne dopiero stosunkowo niedawno dołączyły do grona liderów przemysłu kawowego. Poznaj lepiej czołowych producentów, tajniki branży czy też lokalne zwyczaje dotyczące picia kawy.
![Filiżanka kawy na stoliku w kawiarnii](https://www.fotosik.pl/czytelnia/wp-content/uploads/cache/w855/2021/12/kawowe-podroze.jpeg)
Brazylia
Ten sporych rozmiarów południowoamerykański kraj, do którego kawa dotarła dopiero w XVIII wieku, jest odpowiedzialny za około ⅓ światowej produkcji. Co ciekawe, w latach 20. XX wieku Brazylia była niemal monopolistą z blisko 80% udziałem w branży. Obecny teren upraw ma wielkość mniej więcej województwa wielkopolskiego i rosną na nim przede wszystkim dwa gatunki - Arabica i Robusta. Świeżo palona kawa jest oczywiście ceniona przez Brazylijczyków, którzy dodają do niej spore ilości mleka i popijają taki napój przez cały dzień.
Wietnam
W zestawieniu największych producentów kawy na drugim miejscu znajduje się od pewnego czasu Wietnam. Dla wielu osób może to być spore zaskoczenie, ponieważ nie jest to raczej kraj kojarzony z kawą. Czarny napój pojawił się w azjatyckim państwie dopiero w 1857 roku za sprawą Francuzów. Sprzyjający klimat sprawił, że Wietnam szybko dołączył do czołówki producentów kawy. Jest numerem jeden w przypadku popularnego gatunku Robusta. Wietnamczycy chętnie piją kawę na słodko. Sporą popularnością cieszą się napoje mrożone, można też spotkać się z kawą, do której dodaje się żółtko utarte ze słodzonym mlekiem zagęszczanym.
Kolumbia
Podium liderów przemysłu kawowego zamyka Kolumbia, w której czarny napój wprowadzili na początku XVIII wieku jezuici z Europy. Kolumbijska kawa jest ceniona za swoją łagodność, dlatego zestawy kaw na prezent ze sklepu online MK Cafe Fresh często zawierają paczki z ziarnami właśnie z tej części świata. Wysoka jakość ziaren przypadła prawdopodobnie do gustu założycielowi firmy Starbucks, która od samego początku serwowała kawę z Kolumbii. Takie walory smakowe są związane z dość wysoką kwasowością, która z kolei wynika z upraw kawy na wysokości około 2000 m n.p.m. Picie kawy jest dla Kolumbijczyków częścią narodowej tożsamości.
Indonezja
Ważnym punktem na kawowej mapie świata bezsprzecznie jest Indonezja. Do tego wyspiarskiego kraju kawę przywieźli w XVII wieku Holendrzy i początkowo uprawiano ją na wyspie Jawa. Indonezyjska kawa ma dość niską kwasowość, ponieważ pochodzi zazwyczaj z upraw z terenów położonych poniżej 2000 metrów. Ponadto gatunek Arabica był trawiony przez jeden z grzybów i został niemal zupełnie zastąpiony Robustą, która nie ma tak wykwintnego smaku jak np. kawy brazylijskie będące zazwyczaj Arabicą. Z tego kraju pochodzi też niesamowicie droga kawa kopi luwak, której ziarna zbiera się z odchodów łaskuna palmowego.
Etiopia
Piątym największym producentem kawy na świecie jest Etiopia, czyli kolebka kawy. I choć w tym afrykańskim kraju już około trzy tysiące lat temu delektowano się owocami kawowca, to uprawy rozpoczęto jednak prawdopodobnie dopiero w XVI wieku. Kawowiec pochodzi właśnie z Etiopii i to z tego regionu za sprawą Arabów dotarł do Europy, a następnie do innych zakątków świata.
Artykuł sponsorowany
16.12.2021 14:32
Uwaga na portal fotosik.pl to OSZUŚCI - brak jakichkolwiek odpowiedzi na reklamację konta zasilane wielokrotnie - płatności nie zaksięgowane, zdjęcia zablokowane - brak jakichkolwiek reakcji.