Zmywarka gastronomiczna znacznie różni się od tej domowego użytku. O czym warto pamiętać przy jej wyborze?
Powodzenie gastronomicznego biznesu zależy nie tylko od wiedzy, umiejętności, zaangażowania i wizji właściciela. Równie ważny jest sprzęt i wyposażenie. O ile doświadczonemu restauratorowi – zwłaszcza, jeśli u jego boku stać będzie dobry szef kuchni – ich dobór nie powinien przysporzyć problemów, to osoby stawiające swoje pierwsze kroki w świecie gastronomii mogą z tym zadaniem sobie nie poradzić.
W tym artykule skupimy się na sprzęcie, do którego w ogromnym stopniu zależy sprawność działania całego lokalu – zmywarce. Początkujący restauratorzy (szczególnie, kiedy otwierają niewielki punkt) często wybierają urządzenia podobne do tych używanych w domu. Tymczasem ich wydajność i funkcjonalność w gastronomii okazują się niewystarczające. Jak więc wybrać zmywarkę gastronomiczną?
Zmywarka przemysłowa. Jak wybrać odpowiedni rodzaj?
Przy wyborze zmywarki przemysłowej do lokalu gastronomicznego, w pierwszej kolejności zwróćmy uwagę na jej przeznaczenie. Obok urządzeń uniwersalnych, w ofercie sklepów takich jak gastroprodukt.pl znajdziemy również specjalistyczne modele, stworzone z myślą o jednym, konkretnym zastosowaniu. Są to między innymi:
- zmywarki do szkła – pracują na słabszym ciśnieniu i niższej temperaturze, dzięki czemu zapewniają bezpieczne mycie tego bardzo kruchego materiału;
- zmywarki do talerzy – jej ważną funkcją jest wyparzanie zawartości. Zwykle są otwierane od przodu i pozwalają na załadowanie nawet dużych talerzy oraz sztućców;
- zmywarki do tac – cechuje je konstrukcja przypominająca modele przeznaczone do mycia talerzy. Szczególnie potrzebne okazują się w dużych restauracjach oraz kuchniach szkolnych, zakładowych lub szpitalnych;
- zmywarki kapturowe – uniwersalne urządzenia o dużej wydajności oraz zużywające niewielkie ilości środków myjących oraz energii. Dobrze sprawdzą się właściwie w każdym lokalu gastronomicznym;
- zmywarki tunelowe – najpojemniejsze, ale też najbardziej skomplikowane urządzenia, o konstrukcji przywodzącej na myśl taśmę produkcyjną. Polecane przede wszystkim do placówek oświatowych oraz służby zdrowia;
- wyparzacze – mimo podobnej konstrukcji nie są to zmywarki. Wyparzanie parę pozwala zachować sterylność naczyń.
Zmywarka gastronomiczna. Na które parametry zwrócić uwagę?
Kiedy już zdecydujemy się na określony rodzaj – lub rodzaje – zmywarki, powinniśmy również zwrócić uwagę na jej najważniejsze cechy. Tu szczególne znaczenie mają:
- napięcie zasilania – dostępne są modele zasilane napięciem 230V lub 400V. Jeśli instalacja w lokalu na to pozwala, warto wybrać te drugie – są wydajniejsze i tańsze w eksploatacji;
- odpływ – jeżeli w lokalu nie ma odpływu podłogowego, konieczny będzie wybór zmywarki wyposażonej w pompę odpływu lub ustawienie jej na podwyższeniu;
- uzdatniacz wody – nie wszystkie zmywarki gastronomiczne są wyposażone w uzdatniacz wody. Ten podzespół będzie jednak niezbędny, jeśli twardość wody będzie większa niż 6 w standardowej skali;
- dozownik płynu myjącego – w przeciwieństwie do dozownika nabłyszczacza, ta część nie znajduje się na wyposażeniu każdej zmywarki. Jej obecność znacznie ułatwia jednak obsługę urządzenia, eliminując konieczność ręcznego dozowania detergentu.
Artykuł sponsorowany
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!
Zaloguj się