Według ogólnej zasady do kosztów uzyskania przychodów możemy zakwalifikować wszystkie wydatki, które zostały poniesione w celu osiągnięcia przychodu lub zabezpieczenia jego źródła. Na tej podstawie przedsiębiorcy mogli dotychczas zaliczać w koszty wydatki poniesione na zakup artykułów spożywczych dla zleceniobiorców. Właściwość takiego postępowania potwierdzało dotychczasowe stanowisko organów podatkowych w tej sprawie. W wydanej w styczniu 2020 roku interpretacji indywidualnej dyrektor Krajowej Izby Skarbowej zajął jednak zupełnie inne stanowisko.
Dyrektor KIS w interpretacji indywidualnej wydanej we wrześniu 2019 roku uznał, że całkowicie prawidłowym jest zaliczanie w koszty wydatków związanych z wyżywieniem zleceniobiorców. Przedsiębiorca, który poprosił o jej wydanie, nabywał produkty żywnościowe takie jak: woda, kawa, herbata, mleko, cukier, soki, napoje gazowane, pieczywo, serki, wędliny, masło, dżemy, jogurty, słodycze, owoce, warzywa, paluszki, czy płatki śniadaniowe. Artykuły te znajdowały się w ogólnodostępnej kuchni, z której mogli korzystać zarówno pracownicy, jak i zleceniobiorcy. Zdaniem właściciela firmy wydatki powinny być zaliczane do kosztów uzyskania przychodów, ponieważ przyczyniały się, do poprawy samopoczucia osób korzystających z wyżej wymienionych produktów, co wpływało na efektywność i tempo ich pracy. Wskazał także, że wspólne spożywanie posiłków przez pracowników i zleceniobiorców sprzyjało usprawnieniu komunikacji między nimi, co przekładało się na szybszą realizację projektów, nad którymi pracowali.
Takie samo stanowisko organy podatkowe zajęły w interpretacji wydanej dla spółki, która uznała, że może zaliczać w koszty gorące posiłki dla osób współpracujących z nią na podstawie umów zlecenia, które wykonują powierzone zadania poza miejscem zamieszkania. W interpretacji wydanej w październiku 2019 r. dyrektor KIS uznał, że jest to właściwe postępowanie, ponieważ wydatki te przyczyniają się do osiągnięcia przychodów lub zabezpieczenia ich źródła. Poza tym obowiązek ponoszenia tych wydatków wynika z treści zawartych umów.
W interpretacjach indywidualnych wydawanych w styczniu 2020 roku stanowisko dyrektora KIS było jednak odmienne. Uznał on, że nie mogą być zaliczane do kosztów uzyskania przychodów wydatki na owoce znajdujące się do dyspozycji pracowników i zleceniobiorców w pomieszczeniach socjalnych firmy. Korzystanie z nich było możliwe w dowolnym czasie mieszczącym się w godzinach pracy. Organ podatkowy uznał jednak, że nie miało to bezpośredniego związku przyczynowo-skutkowego z osiąganiem przychodów lub zabezpieczeniem ich źródła, dlatego wydatki ponoszone z tego tytułu nie mogą być zaliczane do kosztów uzyskania przychodu. Podobne stanowisko dyrektor KIS przyjął w sytuacji, gdy firma częściowo pokrywała koszty zakupu gotowych posiłków dla osób współpracujących z nią na podstawie umów cywilnoprawnych. Posiłki te spożywane były w zakładowej stołówce w godzinach pracy. W tej sprawie także uznano, że wydatki te nie mają bezpośredniego związku z uzyskaniem, przychodów lub zabezpieczeniem ich źródła.
Jak widać, polskie prawo podatkowe jest bardzo skomplikowane i ciągle się zmienia, dlatego warto znaleźć kogoś, kto profesjonalnie poprowadzi naszą. Zapraszamy do współpracy.
Artykuł sponsorowany
27.02.2020 17:35
Aktualności na portalu fotograficznym, bardzo w temacie :)